Uitgaven aan Research & Development stijgen

In 2016 werd door bedrijven en (onderwijs)instellingen ruim 14 miljard euro besteed aan Research en Development, wat een recordbedrag is. Deze cijfers zijn afgelopen vrijdag gepresenteerd door het CBS. In totaal zijn de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling met 4% gestegen. Dit betreft alle bedrijven en instellingen. Bedrijven waren echter verantwoordelijk voor het grootste deel van de stijging in uitgaven. Zo besteedden bedrijven in 2016 462 miljoen meer uit in vergelijking met 2015. Zij gaven in totaal 8,1 miljard euro uit, meer dan de helft van het totaal. De groei van de (onderwijs)instellingen was kleiner, namelijk 2%.

Als gekeken wordt naar de verdeling in uitgaven per provincie, komen twee provincies als koploper uit de bus: Noord-Brabant en Zuid-Holland. Bijna 30% van alle private Research & Development-uitgaven is afkomstig van bedrijven uit Noord-Brabant. Samen met Zuid-Holland, de nummer twee op de lijst, zijn bedrijven in deze provincies verantwoordelijk voor bijna 50% van de totale uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling. De provincie Noord-Holland sluit de top drie af. In de provincie Noord-Brabant is vooral de regio Zuidoost verantwoordelijk voor de groei. In de regio Eindhoven wordt meer dan 1,5 miljard euro besteed aan onderzoek en ontwikkeling, een trend die al enige jaren te herkennen is.